Tips om je studentenhuis brandproof te maken - Studenten Woningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad

Blog

Tips om je studentenhuis brandproof te maken

15 december 2016 |

voorkomen_melden_vluchten_335x188Je moet er niet aan denken: brand in je huis. Zelf kun je al enorm veel doen om dat vooral te voorkomen. Waarschijnlijk ben je van veel ook wel bewust (niet roken in bed), maar toch hebben we enkele tips voor je.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je de verantwoordelijkheid bij je huisbaas ligt voor het beveiligen van je huis. Hij (of zij) moet er voor zorgen dat er melders hangen, brandblussers aanwezig zijn in de gezamenlijke ruimtes en dat er voldoende brandtrappen zijn.

12 tips voor brandveilig huis

  • Zorg ervoor dat in elke ruimte een rookmelder hangt. Kies daarbij voor rookmelders die via een draadloos systeem met elkaar zijn verbonden. Gaat het rookalarm af op de 1e verdieping? Dan gaat de melder op de 3e ook af.
  • Een brandblusser moet ook op elke verdieping hangen. Elk jaar moet de blusser gekeurd worden
  • Woon je in een heel groot pand met meer dan 10 bewoners? Dan doe je er verstandig aan om noodverlichting (kleine groene lampjes) aan te schaffen. Deze hang je boven de nooduitgangen
  • Als het noodlot dan toch toeslaat en je moet vluchten, dan wil je niet belemmerd worden door troep. Houd daarom de gangen vrij van rommel als oud papier, kratten etc.
  • Zorg ervoor dat stekkers van bijvoorbeeld de radio of verlichting gekeurd zijn.
  • Woon je op de 3e of 4e verdieping en ontbreekt de brandtrap aan de buitenmuur? Bij een willekeurige bouwmarkt kun je een metalen uitgooi-ladder kopen. Zoals eerder aangegeven zijn brandtrappen wel verplicht, als je met meer dan vier mensen in een huis met verdiepingen woont.
  • Laat geen kaarsen branden als je zelf niet in de ruimte bent. Dat geldt ook voor een fornuis, broodrooster en ander brandgevaarlijke apparatuur
  • Het is misschien prettig om ’s nachts de kamerdeur op slot te hebben. Maar eigenlijk is het niet verstandig. Stel er breekt brand uit en jij raakt bewusteloos door de rook. Dan kan niemand je (snel) uit de kamer halen.

Vraag het je lokale brandweer

Je kunt natuurlijk ook eens de lokale brandweer langskomen voor advies. Zij hebben vaak tips wat wellicht niet eens bij je zou opkomen.

Meer tips? Kijk ook eens bij de tips om energie te besparen

Terug naar blog