Inbraakpreventie - Studenten Woningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad
Inbraakpreventie

                                                                                         

Studentenhuizen zijn een gemakkelijk doelwit voor inbrekers. Maar laat je dat tuig nou net niet in huis willen hebben. Hoe houd je inbrekers buiten de deur? Je kunt natuurlijk alle films van Home Alone terugkijken voor de nodige inspiratie. Maar omdat je waarschijnlijk geen tijd hebt om boobytraps te bedenken en plaatsen, kun je beter deze tips opvolgen.

Je hebt als student waarschijnlijk (nog) geen fortuin aan inboedel verzameld met antieke erfstukken uit de familie of waardevolle collectors items. Ongetwijfeld doen de fameuze Ikea-opbergers hier en daar dienst voor wat ruimtebesparing. Dus die inboedel kan je gestolen worden…figuurlijk dan.

Imagine this…
Cliché maar waar; waarde wordt niet alleen in euro’s uitgedrukt. Stel je het moment eens voor dat je ontdekt dat je laptop is verdwenen. Een moment later werp je een blik op de plek waar je voor het laatst je iPod hebt gesignaleerd. Ook weg. In een mum bedenk je dat je ’s avonds de wintersportfoto’s van je camera wilde halen. De camera die dus pontificaal in het zicht lag, ligt er ook niet meer. Dan verdwijnt de grond even onder je voeten. Want een back-up van je scriptie waar je al zolang aan zwoegt? Daar was je nog nét niet aan toegekomen. Je muziekverzameling kun je opnieuw aanleggen, dat kost alleen even tijd, maar foto’s zijn onvervangbaar.

Makkelijk doelwit
Je huisbaas is waarschijnlijk niet zo’n topvent die een duur inbraaksysteem bij jullie installeert. Studenten.net sprak met Matthijs Beukema, contactfunctionaris voor studenten in Groningen: “Studentenhuizen zijn een gemakkelijk doelwit. De sociale controle is erg laag. De deur van binnenuit op slot draaien kan vaak niet, omdat bewoners op verschillende tijdstippen thuiskomen.” In een studentenhuis leeft niet één huishouden, maar meerdere eenpersoonshuishoudens. Doordat iedereen zijn eigen agenda heeft, weet je niet altijd wie wanneer thuis is en of wie bezoekers zijn. Het lijkt soms gemakkelijk zomaar in en uit te lopen.

Hoe gaan ze te werk?
”Meestal wordt er ingebroken bij studentenhuizen door junks. Het zijn echt flitsbezoeken en ze zijn nooit langer binnen dan nodig. Ze komen vrij eenvoudig binnen via de flippermethode. Junks herkennen studentenhuizen: oude panden die een likje verf kunnen gebruik en veel fietsen voor de deur. Zodra ze binnen zijn, kijken ze welke deuren openstaan en wat de waardevolle spullen zijn. Ze nemen alleen dingen mee die ze gemakkelijk kunnen dragen. Vaak zijn ze nog onder invloed, dus ze maken het zichzelf vooral niet ingewikkeld,” vertelt Matthijs. De inbrekers van ‘het grote werk’ gaan iets zorgvuldiger te werk. Junks gaan voor het snelle geld. Voor een junk is de opbrengst van 4 à 5 keer een laptop of ander klein elektronica een fortuin.

Zwakke plekken
De zwakke plekken van een studentenhuis zijn de voordeur en balkondeuren en –ramen. Bekijk je eigen huis eens vanuit het perspectief van een inbreker: ”Hoe kun je bij mijn kamer komen?” Flipperen is vrij eenvoudig, dan kom je dus binnen door met een pasje tussen de deur en deurpost het slot te openen. In sommige huizen kan de voordeur worden geopend door een touwtje dat van bovenaan de trap is bevestigd aan het slot. Via de brievenbus kun je gemakkelijk het slot openen door een kleerhanger aan het touwtje te haken. De meeste studentenhuizen hebben aan de achterzijde een brandladder of –trap. Matthijs: ”Die kun je natuurlijk niet weghalen, want in geval van brand is dit een vluchtroute. Maar realiseer je wel hoe het daar is georganiseerd. Staat er een biobak of een stoel die de toegang vergemakkelijken? Denk er dus om je ramen en deuren te vergrendelen op de plekken waar je bij kunt komen.”

Tips
Dus, wat moet je doen om te voorkomen dat je straks je scriptie met een pen op papier moet kalken of noodgedwongen de radio moet aanzetten en gezwets van radio-dj’s moet aanhoren, omdat je geen geld hebt voor een nieuwe iPod?
1. Betere sociale controle: Het hoeft niet zo te zijn dat iedereen exact op de minuut van elkaar weet, wie waar uithangt, hoe laat je thuiskomt of wie wanneer welk bezoek ontvangt. Je huisgenoten zijn je ouders niet. Maar een klein beetje sociale controle zou helpen. Elkaar even ‘hoi’ zeggen als je thuiskomt of een haastige ‘doei’ op de gang roepen als je weggaat, helpt in elk geval. En herken je de vrienden van je huisgenoten?
2. Flipperstrip aanschaffen: Een flipperstrip wordt gemonteerd op het deurkozijn, om te voorkomen dat je met een pasje het deurslot kunt openen. Zo’n strip kost maar €50,- en dat is het absoluut waard. Als je de kosten deelt met je huisgenoten, voel je dat helemaal niet in je portemonnee.
3. Brievenbus afsluiten: Je kunt heel gemakkelijk een soort houten doos om je brievenbus maken, zodat inbrekers niet met een kleerhanger bij het touwtje naar het slot kunnen. Je kunt ze ook kopen, maar dan ben je duurder uit.

Onveilig gevoel
Hoewel er veel wordt ingebroken in studentenhuizen, is het niet iets wat heel erg leeft onder studenten. Logisch ook, je hebt ook geen behoefte om er bij stil te staan. Matthijs: ”Pas als het je (of een vriend/vriendin) overkomt, realiseer je je dat je een gemakkelijk doelwit bent van inbraak. Terwijl het juist zo goed zou zijn om preventief te werk te gaan”. Vergeet ook niet dat je er behoorlijk een klap van kunt krijgen als je ineens oog in oog staat met een inbreker. Dat is echt niet heel relaxed.

Inboedelverzekering
Denk je goed verzekerd te zijn met je inboedelverzekering? Niets is minder waar. De verzekering keert niets uit als er geen sporen van inbraak zijn. En laten die nou net nergens te bekennen zijn als de inbreker insluipt via de brandladder of de flippermethode gebruikt. Dan kun je dus – behalve opnieuw beginnen aan je scriptie – ook nog eens gaan sparen voor een nieuwe laptop.

Bron: Studenten.net