Energietips - Studenten Woningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad

Energietips

Energietips voor studentenkamers

EnergietipsJe kunt flink besparen op je energieverbruik door energiezuinig te leven. Zelfs de kleinste dingetjes helpen al besparen. En zeg nou zelf, iedere euro die je daarmee verdient is mooi mee genomen!

Meestal betaal je maandelijks een voorschot aan de energieleverancier. Als je minder energie verbruikt dan verwacht, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Verbruik je meer? Dan moet je aan het eind van het jaar wat extra betalen.

Om dat laatste te voorkomen kun je de volgende 5 tips mooi gebruiken:

Tip 1: gebruik spaarlampen

Heeft jouw studentenhuis nog gloeilampen? Vervang ze door LED- of spaarlampen. Een led- of spaarlamp is ongeveer zes keer zuiniger dan een gloeilamp.

Tip 2: zet verwarming lager

Natuurlijk wil je er lekker warm en comfortabel bij zitten in je kamer. De kachel hoger zetten is dan heel verleidelijk.

Maar je appartement of studentenhuis verwarmen kost veel energie. Voor iedere graad dat je de kachel hoger zet, kost dat al snel zo’n 50 tot 80 euro per jaar aan energie! Toch maar een warme trui of een extra laag kleding aantrekken?

Tip 3: kachel uit als je gaat slapen

Ben je niet thuis of ga je slapen? Dan is het natuurlijk niet nodig om te verwarming aan te laten. Zet de thermostaat op 13 á 15 graden. Scheelt weer snel 40 euro per jaar!

Tip 4: energie besparen met elektronica

Laptop, televisie en audiosystemen. Je kunt er als student zijnde niet zonder. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Wel kun je ook met elektronica energie besparen:

  • Nieuwe tv, laptop of computer nodig? Let dan bij de aanschaf op het energielabel. Beslist.nl heeft daar een handige infographic van gemaakt
  • Zet je tv of computer niet op stand-by, maar zet ‘m helemaal uit.
  • Schakel ook de Wi-Fi, bluetooth en/of GPS uit van apparaten in je kamer als je niet aanwezig bent.
  • Laptops zijn zuiniger als een desktop (en ze zijn ook nog eens ruimtebesparend!). We begrijpen dat je in sommige gevallen niet om je desktop heen kan (met zwaardere programma’s). Het verbruikt alleen dan wel wat meer energie

Tip 5: samen koken op gas

Het is gezelliger, maar ook energiezuiniger om samen te koken. Vergelijk het maar met carpoolen, maar dan met eten. Daarnaast is het qua energie ook voordeliger om op gas te kopen in plaats van elektrisch.

En denk ook aan de pannen die je gebruikt. Kook je niet zoveel? Dan is een grote pan ook niet nodig. Heb je een ‘leftover’? Verwarm het dan op in de magnetron. Ook dat is voordeliger dan op het vuur.

Meer tips om geld te besparen?

Er zijn meerdere manieren om geld te besparen. Kijk bijvoorbeeld eens of je de gemeentelijke heffingen kwijt kunt laten schelden. Of als je huurtoeslag kunt ontvangen als je op kamers gaat wonen.