Geselien Steenman woonde in studentenhuis die ze nu zelf verhuurt - Studenten Woningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad

Blog

Geselien Steenman woonde in studentenhuis die ze nu zelf verhuurt

18 november 2015 |

Geselien Steenman studeerde eind jaren ‘70 aan de K.L.O.S. (Kleuter Leidster Opleiding School) – het huidige PABO – in Leeuwarden. Ze woonde er ook. Anno 2015 is het alweer drie decennia geleden dat Geselien Friesland verruilde voor Noord-Holland en werkt ze in het onderwijs. Leeuwarden speelt nog zeker een grote rol in het dagelijks leven van Geselien; ze verhuurt haar oude studentenhuis tegenwoordig aan de huidige generatie studenten.

Toeval

Geselien Steenman

Het was rond de millenniumwisseling toen de familie Steenman hoorde dat het oude studentenhuis te koop stond. “Eigenlijk is het toevallig zo gelopen en hebben we het huis in het jaar 2000 gekocht. We zien het als een leuke investering naast ons werk” Toeval of niet, bijzonder is het natuurlijk wel te noemen!

Metamorfose met aandacht voor veiligheid

In de tijd dat Geselien in het studentenhuis woonde (1979) bestond het pand uit 12 studentenkamers. “Helemaal nieuw. Het leek wel een hotel!” Toen Geselien er kwam wonen was het net opgeleverd en had de eigenaar van 3 panden 1 pand gemaakt. Tegenwoordig is het nog steeds één pand, maar staat het geregistreerd op 3 adressen aan de Oude Oosterstraat (waar de ingang zich bevindt), Berlikumermarkt en de Ossekop.

Prachtig resultaat
De afgelopen tijd heeft de studentenwoning een hele metamorfose ondergaan, vertelt Geselien. Allereerst is het aantal van 12 kamers teruggebracht naar 9 en
heeft het pand een compleet nieuwe opbouw gekregen met vernieuwde dakbedekking. “Verder zijn de sanitaire voorzieningen helemaal opgeknapt, nieuwe vloeren gelegd en is het hele gebouw van buitenom geschilderd. De bestaande keuken is gerenoveerd en van een oude, ongebruikte fietsenschuur is een spiksplinternieuwe keuken gebouwd. Echt prachtig geworden!”

Brandweeroefening
Daarnaast hecht Geselien ook heel veel waarde aan de veiligheid van het pand en houdt ze zich strikt aan de regels van de brandweer. De brandweer houdt zelfs wel eens brandweeroefeningen met de studenten in haar pand, inclusief de nodige rookontwikkeling. “Ik wil gewoon dat alles klopt. Dat alles in orde is. Niemand moet tekort komen als ze bij me huren.”

Studententijd in Leeuwarden: toen en nu

Terugblikkend op haar eigen studententijd noemt ze het “echt een heel groot verschil” in vergelijking met het studentenleven van nu. “We noemden onszelf ook niet zozeer ‘student’; die term is pas later gekomen. Wij waren puur en alleen bezig met het snel behalen van dat papiertje. Ook woonde ik niet met alleen maar studenten. Er waren ook huisgenoten die al aan het werk waren.”

Leeuwarden als studiestad
Ook Leeuwarden heeft een nieuw gezicht gekregen, vindt Geselien. “Het is nu echt een super leuke studentenstad! En dat hebben we allemaal te danken aan de studenten die Leeuwarden levendig maken. Er wordt echt veel door en voor hun georganiseerd.”

Impressie van de studentenwoning (klik voor grotere versie):

 

Terug naar blog