Huur- en bemiddelingskosten - Studenten Woningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad

Huur- en bemiddelingskosten

Huurteam helpt bij vragen over huur en bemiddelingskosten

Als je wilt weten of je huurprijs redelijk is, dan kun je kosteloos gebruik maken van het Huurteam Leeuwarden; een onafhankelijke organisatie, met veel deskundigheid op het terrein van huisvesting en huurdersbelangen.

Het Huurteam helpt je bij het vaststellen van o.a. huurprijs, all-in huren, servicekosten en de staat van onderhoud van een huurwoning. Kijk ook op de website van het Huurteam.

Klopt de huur van je kamer?

Wil je weten of de huurprijs van je kamer klopt?

    • Je belt of mailt het Huurteam Leeuwarden om een afspraak te maken voor een huurprijsberekening. Zorg er alvast voor dat je een kopie van je huurcontract maakt voor de adviseurs van het Huurteam.
    • De adviseurs van het Huurteam Leeuwarden komen bij je langs en berekenen de maximale huurprijs.
    • Is de huur te hoog dan maximaal redelijk, dan gaan zij samen met jou in gesprek met de verhuurder en/of start het Huurteam Leeuwarden op jouw verzoek de procedure bij de Huurcommissie.
    • Je kunt uiteraard ook zelf het aantal punten berekenen. Je gaat dan naar de website van de Huurcommissie.

Bemiddelingskosten zijn vaak te hoog

Heb je bemiddelingskosten betaald voor het vinden van je kamer? Dan kan het zijn dat je teveel hebt betaald…

Veel studenten betalen onterecht hoge bemiddelingskosten, zonder dat een bemiddelingsbureau echt iets voor ze heeft gedaan. Bemiddelingsbureaus vragen al snel honderden euro’s voor het enkel opstellen van een standaardcontract. Makkelijk verdiend dus, maar ook gewoon oplichterij.

Wanneer hoge bemiddelingskosten onterecht zijn

Wettelijk gezien mogen bemiddelingsbureaus bemiddelingskosten aan studenten doorberekenen, echter moeten deze kosten in redelijke verhouding staan tot de geleverde diensten. En dat is 9 van de 10 keer niet het geval.

Als je via vrienden of social media zelf een kamer vindt, dan mag het bemiddelingsbureau geen honderden euro’s aan bemiddelingskosten vragen. Dit mag ook niet indien dit wel in de huurovereenkomst of een aparte bemiddelingsovereenkomst is vastgelegd.

Vraag het Huurteam

Denk jij dat je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald? Neem dan contact op met het Huurteam. Bekijk ook of je recht hebt op huurtoeslag.