Gemeentelijke belastingen - Studentenwoningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad

Gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen ontvangen als student

gemeentelijke belastingen voor studentIeder huishouden betaalt heffingen en belastingen aan de gemeente. Denk aan de rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Wanneer je een laag inkomen hebt kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding.

Of je deze aanslag voor de gemeentelijke belasting als student ook ontvangt hangt af van je woonsituatie.

Wanneer ontvang je als student gemeentelijke belastingen?

Ben je student en woon je in een zelfstandige woning met eigen onder meer je eigen woonkamer, toilet en keuken? Dan ontvang je de aanslag zelf en op jouw naam en kun je kwijtschelding aanvragen (mits je inkomen laag is).

Woon je met anderen in een onzelfstandige woning? Ook dan valt de aanslag gewoon bij jullie op de deurmat maar op naam van één van de bewoners. Onderling moeten de kosten voor deze heffingen en belastingen dan verdeeld worden. Vaak zijn hier al afspraken over gemaakt met je huisbaas en heeft deze de heffingen al doorgerekend in de servicekosten. Maar dat is je huisbaas niet verplicht.

Welke gemeentelijke belastingen je kunt kwijtschelden

  • Rioolheffingen. De gemeente betaalt de gemeente de kosten voor inzameling, afvoer en zuivering van afval- en regenwater.
  • Afvalstoffenheffing. Waar wordt geleefd ontstaat ook afval, wat ook weer ingezameld en verwerkt moet worden. Daarom betaal je afvalstoffenheffing.
  • Waterschapsbelasting. Deze belasting betaal je omdat je natuurlijk wel graag droog en veilig wilt wonen en wilt genieten van schoon (drink)water. Het waterschap regelt dat met de opbrengst van de waterschapsbelasting.

Ben je student, valt de aanslagbiljet op je deurmat en staat jouw naam erop? Heb je maandelijks niet veel te besteden? Dan kun je kwijtschelding aanvragen voor de gemeentelijke belastingen en heffingen. Daar zijn nog wel wat spelregels aan verbonden.

Kwijtschelding gemeentelijke belasting

Zo mag je niet boven het bijstandsniveau verdienen en geen eigen vermogen hebben. Via een formulier moet je een aantal gegevens invullen (je inkomen, woonsituatie, of je over een auto beschikt ja of nee, etc) en toesturen naar de gemeente. Heb je dat gedaan? Dan hoor je vanzelf of je ook in aanmerking komt voor de kwijtschelding.

Meer lees je op de website van Hefpunt en van de Gemeente Leeuwarden. Kijk ook eens bij de regels rondom huurtoeslag voor jou als student.