December feestmaand - Studenten Woningen Leeuwarden
Leeuwarden Studiestad

Blog

December feestmaand

6 december 2016 |

Het einde van 2016 komt steeds dichterbij. Sinterklaas is alweer onderweg naar Spanje en de kerstliedjes galmen alweer uit de speakers van je (internet)radio. Maar ook de tijd van sfeerverlichting, kaarsjes en warmte van vrienden en de kachel. Ben jij deze dagen ook gezellig bij je vrienden en/of je familie? Denk er dan wel aan om je lampen en kachel uit te zetten!

Let er dus goed op hoe je je woning achterlaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele tips & tricks op een rijtje gezet zodat jij goed 2017 tegemoet gaat:

Laat de warmte niet ontsnappen

gordijn-2-kleurenWanneer je deze dagen niet thuis bent, zorg er dan allereerst voor dat ramen en deuren gesloten zijn. Daarnaast zitten radiatoren vaak onder vensterbanken. Mocht je daarnaast lange gordijnen hebben, is het vaak het geval dat deze over de radiator heen hangen. Hierdoor blijft er warmte hangen tussen het gordijn en het raam: warmte die uiteindelijk via het raam zal verdwijnen, je kunt ervoor kiezen om korte gordijnen te nemen of een andere mogelijkheid is om de gordijnen op de vensterbank te leggen. Op deze manier houdt je de warmte zo veel mogelijk binnen.

Kaarslicht is gezellig en voordelig

December is ook de maand waarin veel kaarsjes worden aangezet. Op deze manier kun je uiteraard besparen op zowel electra als op gas. Je kan er weliswaar niet je hele woonkamer mee verwarmen, maar er komt meer warmte af dan je denkt. Door regelmatig veel kaarsen te laten branden, kun je enkele tientjes per jaar besparen op je stookkosten.

Een ander voordeel is dat kaarsen het gezellig maken in huis en dat je minder lampen aan hoeft te doen. Vergeet ze alleen niet uit te blazen wanneer je de deur uit gaat.

Verwarming lager om geld te besparen

Door de verwarming één graad lager te zetten bespaar je ongeveer 7% op je gasverbruik; dat is al gauw meer dan 50 euro per jaar. Om de lagere temperatuur te compenseren kun je een trui of een extra shirt aantrekken. Wanneer je enkele dagen niet thuis bent in verband met de feestdagen, is het raadzaam om de verwarming nog lager te zetten.

Natuurlijk moet het niet zo zijn dat je 3 truien moet dragen wanneer je thuiskomt, maar zet de verwarming op een graad of 15-16, dit zou genoeg moeten zijn om ervoor te zorgen dat de verwarming niet al te vaak aan gaat.

Laat jij ook altijd je lampen branden?

williewortelJe lampen uitzetten voor je de deur uitgaat, het klinkt zo vanzelfsprekend, maar veel mensen laten nog al te vaak een lampje of 2 branden wanneer ze de deur uit gaat. Dit kan uiteraard met voorbedachte rade zijn om te laten lijken dat ze thuis zijn en dus inbrekers op het verkeerde been zetten. Is dit echter niet je intentie en ben je het daadwerkelijk vergeten, dan is het raadzaam om dit jaar de deur uit te gaan wanneer het al donker is buiten. Op deze manier zal het sneller opvallen wanneer er nog een lamp brandt in huis.

Wij hopen dat deze tips van pas zullen komen en wensen jullie fijne feestdagen en een goede jaarwisseling. Wij spreken elkaar weer in 2017!

Terug naar blog